Sep 8, 2012

Bukti PAS Tidak Setia Pada YDPA!

Adakah ini bendera bakal digunakan oleh Pembangkang sekiranya menang PRU 13?


1. Baru-baru ini, Sambutan Hari Kemerdekaan 55 tahun dicemari dengan insiden-insiden yang dikira biadap dan tidak menghormati pengorbanan negara dan juga jasa orang terdahulu. Salah-satunya adalah perbuatan mengibarkan Bendera Saka Merah yang mahu menggantikan Jalur Gemilang.

2. Merujuk kepada artikel daripada HarakahDaily (Baca di sini), AJK PAS Pusat yang juga merupakan seorang peguam, Mohamed Hanipa Maidin, berkata

Mohamed Hanipa Maidin
"Biarlah anak muda berekspresi, tidak perlulah kita keras sangat."

Adakah ini juga ekspresi diri yang dibolehkan oleh PAS
3. Beliau merujuk kepada kes pengibaran bendera Republik Sang Saka Malaya yang kini sedang disiasat di bawah Seksyen 4(a) Akta Hasutan.
4. Dan jika dirujuk kepada Perlembagaan Persekutuan di bawah akta 149 (1) (b) iaitu:

Perkara 149. Perundangan menentang perbuatan subversif, tindakan yang memudaratkan ketenteraman awam, dsb.

(1) Jika sesuatu Akta Parlimen menyebut bahawa tindakan telah diambil atau diancam oleh mana-mana kumpulan besar orang, sama ada di dalam atau di luar Persekutuan
(b) untuk membangkitkan perasaan tidak setia terhadap Yang di-Pertuan Agong atau mana-mana Kerajaan di dalam Persekutuan;
5. Jika dilihat kepada perbuatan mengibarkan bendera gantian itu, jelas bahawa mereka berdua ini telah khianat dan membangkitkan perasaan tidak setia kepada YDPA.

6. Maka, kenyataan AJK PAS Pusat ini telah membenarkan perbuatan khianat terhadap Ketua Negara iaitu YDPA.

7. Semakin jelas bahawa Enakmen Undang-Undang Jenayah Syariah II Negeri Kelantan 1993 (Hudud) tidak memasukkan salah satu daripada hukum hudud iaitu Bughah (Penjelasan di sini) kerana PAS tahu mereka akan menentang YDPA suatu hari nanti.

8. Tindakan-tindakan PAS sebelum ini juga menjurus ke arah penentangan terhadap YDPA seperti isu Mat Sabu Komunis, isu Dr. Hasan Ali, isu Kedudukan Istimewa Orang Melayu dan pelbagai lagi.

9. Gunakan Hak Untuk Berfikir Sebelum Bersuara.

No comments: