Nov 27, 2012

#PAU2012 : Sidang Media Kupasan Ucapan Timbalan Presiden oleh @Zahid_Hamidi @HishammuddinH2O & Shafie Afdal @TunFaisal @RazlanRafii



1. Sidang media untuk mengupas ucapan Timbalan Presiden UMNO, TS Muhyiddin Yassin telah diamanahkan kepada 3 Naib Presiden UMNO iaitu DS Zahid Hamidi, DS Hishammuddin Hussein dan DS Shafie Afdal.


2. DS Zahid telah menyentuh mengenai 3 perkara pokok yang disebut di dalam ucapan tersebut.

3. Pertama beliau mengupas tentang kelayakan PAS untuk membentuk kerajaan.

4. PAS tidak layak untuk membentuk kerajaan berdasarkan 'score card' prestasi PAS pada pilihanraya yang lepas. 

5. PAS dilihat telah bertanding hanya 66 kerusi sahaja dan menang pula sekadar 23 kerusi pula. Untuk membentuk kerajaan, diperlukan sekurang-kurang 112 kerusi. Maka niat PAS untuk membentuk kerajaan dianggap tidak berpijak di atas bumi yang nyata.

6. Kedua adalah mengenai keupayan pakatan pembangkang untuk mentadbir negara.

7. DS Zahid berkata bahawa kita tidak perlu lihat jauh kepada keupayaan pembangkang. Cukup sekadar kita menilai keupayaan mereka mentadbir dan menguruskan 4 negeri yang mereka menang. Jikalau keupayaan mentadbir negeri pun tidak cekap inikan pula untuk mentadbir negara.

8. Yang ketiga pula adalah mengenai perjuangan ketiga-tiga sayap UMNO iaitu Pemuda, Wanita dan Puteri adalah berterusan sepanjang masa. Ini juga adalah platform bagi mereka untuk menunjukkan kebolehan sebelum diberikan tanggung jawab yang lebih besar.

9. Apabila ditanyakan tentang permuafakatan Pakatan, Shafie dan Hishammuddin menjelaskan bahawa pakatan mereka adalah tidak seutuh mana. Di Pulau Pinang contohnya, PAS yang dilihat sebagai pakar dalam agama dan boleh menasihati tentang hal-hal agama tidak diberi tempat sebagai Exco Agama.

10. Apabila Nurul Izzah mengeluarkan kenyataannya yang jelas bertentangan dengan Islam juga tidak disentuh oleh PAS. Malah Ketua Dewan Ulama PAS turut menyatakan bahawa itu (su Nurul Izzah) adalah hal kecil dan tidak perlu dibincangkan.

11. Soalan kedua pula adalah mengenai kesiap-siagaan sayap-sayap UMNO, DS Hishammuddin berseloroh menjawab bahawa itu perlu ditanya kepada ketua sayap masing-masing.

12. Soalan ketiga yang disambut pula oleh DS Zahid tentang doa yang dibacakan tentang oleh Ustad Affendi, wakil Pergerakan Pemuda UMNO yang mendoakan kesejahteraan PAS dan terbuka pintu hati mereka untuk bermuzakarah dengan UMNO demi kesejahteraan agama, bangsa dan tanahair.

13. Walaupun PAS telah mendoakan kejahanaman UMNO, UMNO tidak akan melakukan perkara yang sama untuk berdendam dengan PAS malah mendoakan kebaikan bersama.

14. Jelas dinyatakan di dalam sidang media tersebut bahawa UMNO sentiasa melakukan kebaikan dan terbuka kepada teguran-teguran.

15. Sidang Media tersebut diakhiri dengan perjumpaan DS Shafie bersama jurubicara-jurubicara yang bakal berucap esok.

No comments: