Oct 30, 2013

#PRKSgLimau : PAS dahulunya mencemuh Azizan Kini Memuji Allahyarham Demi Politik PartiPADA 20 Ogos lalu, Menteri Besar Kedah, Datuk Mukhriz Tun Mahathir meminta pemimpin pembangkang tidak mengungkit mengenai langkah kerajaan negeri menyelesaikan masalah Kolej Universiti Insaniah (Kuin) kerana beliau tidak mahu mengaibkan pemimpin kerajaan Pas Kedah semasa mentadbir negeri sebelum ini.

Malah pada 27 Ogos lalu dalam sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Kedah biar pun ada pemimpin Pas iaitu ADUN Pengkalan Kudur,Datuk Phahrolrazi Zawawi menggesa kerajaan negeri mengeluarkan kertas putih sebagai penjelasan isu Kuin tetapi gesaan itu tidak disambut oleh kerajaan negeri.

Ini memandangkan seperti mana kata Mukhriz beliau mengamalkan sikap berhemah dalam pentadbiran dan tidak mahu membuat witch hunting biar pun beliau mempunyai banyak bukti menunjukkan pemimpin Pas melakukan pelbagai masalah hingga menjejaskan kepentingan rakyat secara keseluruhan dalam soal Kuin.

Bagaimanapun apa yang dilakukan oleh Mukhriz tidak dihargai oleh pemimpin-pemimpin Pas malah dalam kempen Pilihan Raya Kecil DUN Sungai Limau yang sedang berlangsung, Pas tanpa rasa bersalah mengedar risalah kempen mengecam Mukhriz berhubung isu itu.


Mereka menuduh Mukhriz kononnya tidak melaksanakan amanah bekas Menteri Besar Kedah, Tan Sri Azizan Abdul Razak yang berpesan kepada beliau untuk memberi perhatian kepada pembangunan Kuin dan Maahad Tahfiz di Pulau Tuba.

Hakikat sebenarnya kerana melaksanakan amanah Azizanlah, salah satu agenda terawal yang dilakukan oleh Mukhriz apabila BN mengambil alih tampuk kepimpinan negeri ialah menyelesaikan segala kemelut yang berlaku dalam Kuin dan paling utama menamatkan kepincangan pengurusan kolej tersebut.
Kalau Mukhriz tidak berhasrat menunaikan pesanan Allahyarham sudah pasti, Mukhriz akan membiarkan Kuin terus terumbang-ambing sehingga ke hari ini. Tetapi malangnya niat baik dan segala usaha Mukhriz tidak dihargai oleh Pas.

Sebaliknya, dalam usaha Pas untuk mempertahankan kerusi DUN Sungai Limau, Pas bersedia untuk menjadikan isu KUIN sebagai senjata memfitnah Menteri Besar Kedah tersebut. Mereka mengedar risalah bertajuk 'Sinar Sungai Limau' dengan tujuan memburuk-burukkan anak bekas Perdana Menteri itu.

Inilah wajah sebenar politik Pas, mereka bersedia melakukan apa sahaja dalam usaha menjayakan agenda politik mereka. Soal betul atau salah, benar atau tidak, fitnah atau fakta, ia bukanlah menjadi perhitungan utama, apa yang penting bagi mereka ialah memainkan sentimen simpati kepada Allahyarham Azizan kerana menyedari majoriti pengundi di Sungai Limau menghormati dan menyayangi bekas ADUN mereka itu.

Sesungguhnya apa yang dilakukan oleh Pas ini boleh dianggap satu gerakan politik yang tidak bertanggungjawab kerana bersedia memutar belitkan fakta semata-mata mahu meraih kemenangan. Apa yang lebih menyedihkan, segala perkara berkaitan Allahyarham Azizan seolah-olah baru sekarang mahu dihargai oleh sesetengah pemimpin-pemimpin Pas Kedah.

Sudah pastilah ini satu tindakan politik murahan memandangkan ketika Allahyarham menjadi Menteri Besar, sesetengah pemimpin termasuklah mereka yang kini berada dalam jentera pilihan raya Pas di Sungai Limau turut terlibat menyusahkan Allahyarham.

Ini dinyatakan sendiri oleh Allahyarham seperti mana dipetik oleh seorang pembantu kanannya dalam satu tulisan mengenai Allahyarham yang antara lain Allahyarham seolah-olah bersungut apabila berkata,;

"Kadang-kadang aku tak percaya apa yang aku dengar dan apa yang jadi, aku percaya sungguh-sungguh kat dia, bukan aku kata aku ni baik, hebat, tapi kita buat kerja nak bagi lebih kuat ... aku nak tanya, hang pernah dengaq ka aku sebut nama orang lain selain dia nak jadi Menteri Besaq kalau kita ada rezeki menang lagi?"

Malah penulis artikel itu turut menulis, ''Sekalipun dihentam teruk di muktamar, dalam laman sosial mahu pun cakap-cakap di luar, setelah meluahkan rasa terkilannya, dalam nada yang perlahan sering Ustaz ucapkan: "Kalau silap, mai lah tegur aku, kita ada saluran ....tak pa lah hat tu, yang aku sedih tu, hat depa dok kata tu tak betoi, aku pun tak kenai depa pun, jumpa pun tak pernah, macam mana depa lebih tau pasai diri aku, ada hat depa kata tu aku tak tau apa pun.

"Orang panggil aku ni Ustaz, memanglah ... aku pun tau ilmu aku tak seberapa, mungkin depa lebih tinggi mengaji daripada aku, depa tak mau hormat aku sebagai Pesuruhjaya tak pa, tak mau hormat aku ni sebagai MB pun tak pa, tapi hormatlah aku sebagai orang tua."

Demikianlah luahan Allahyarham yang dipercayai ditujukan kepada pemimpin dan kelompok tertentu dalam Pas sendiri.

Oleh itu, tidak payahlah mana-mana pemimpin Pas tertentu cuba menunjukkan mereka kini adalah pembela kepada Allahyarham Azizan sedangkan ketika Allahyarham masih hidup pelbagai gerakan politik dilakukan sehingga Azizan tidak mampu mentadbir Kedah dengan aman.

Justeru adalah tidak keterlaluan jika kita menganggap isu Kuin dan segala perkara berhubung Azizan sengaja dibangkitkan oleh pemimpin-pemimpin Pas dalam PRK Sungai Limau semata-mata untuk meraih undi.

Kenapakah ketika hayatnya sesetengah pemimpin Kedah tidak berusaha membantu Allahyarham dalam pentadbiran sebaliknya ada antara mereka sanggup membiarkan kredibiliti Allahyarham tercabar apabila Pas pusat melantik pemantau bagi pentadbiran kerajaan negeri Kedah ketika itu, seolah-olah Azizan tidak lagi berupaya memimpin.

Atas sebab itulah, dalam usaha meraih sokongan dalam PRK Sungai Limau, adalah lebih wajar pemimpin-pemimpin Pas tidak memainkan sentimen Azizan. Ini memandangkan kalau sentimen seumpama itu mahu dimainkan rasanya yang lebih layak ialah BN.

Ini memandangkan biar pun berbeza parti dan fahaman politik, BN lebih menghargai Azizan termasuklah ketika Allahyarham sedang dirawat di hospital. Semua itu dilakukan kerana pemimpin-pemimpin BN memandang tinggi dan menghormati Azizan sebagai seorang pemimpin yang cukup berhemah dalam politik. Tetapi BN tidak seperti Pas yang sanggup menggunakan apa sahaja isu demi meraih kemenangan.

Adalah lebih baik jika Pas menumpukan perhatian kepada apa yang mereka hendak lakukan bagi meningkatkan taraf hidup masyarakat Sungai Limau. Janganlah membangkitkan isu atau perkara jika kerajaan negeri Kedah mendedahkan kedudukan sebenar ia boleh memalukan pemimpin-pemimpin Pas sendiri.
Oleh itu, hormati dan akurlah dengan pendirian Mukhriz yang tidak mahu mendedahkan apa sebenarnya berlaku dalam isu Kuin, biarlah beliau menyelesaikan isu tersebut secara berhemah dan menguntungkan semua pihak.

Pertarungan di Sungai Limau bukan melibatkan seluruh negeri tetapi terhad kepada kawasan itu sahaja dengan matlamat apa yang akan dinikmati oleh penduduk jika mereka menyebelahi BN atau Pas.

Kalau Pas sudah yakin bahawa Sungai Limau kubu kuat mereka, maka berhemahlah dalam berkempen seperti mana berhemahnya Allahyarham Azizan ketika berpolitik dengan kawan mahupun lawan.

Jangan cuba meraih sokongan melalui tindakan yang dilihat sekadar retorik, bersikap hipokrit dan memutar belitkan fakta.

No comments: