Feb 14, 2013

Tahniah, JAKIM bakal Dinaiktaraf Kepada Kementerian! Siapa Menteri Pertama Kementerian ini?


1. Di dalam satu mesyuarat tertutup kabinet, telah dipersetujui bahawa Jabatan Kemajuan Islam Malaysia bakal dinaiktarafkan kepada satu kementerian.

2. Usaha kerajaan BN selama berpuluh tahun untuk mendapat sebulat suara untuk menubuhkan kementerian khas untuk Agama Islam akhirnya membuahkan hasil.


3. Cadangan ini akan dibawa kepada Yang Dipertuan Agong sebagai Ketua Agama Islam dan juga Majlis Raja-Raja untuk menyelaraskan struktur pentadbiran baru antara negeri-negeri di dalam negara.

4. Tahniah diucapkan kepada warga JAKIM dan DS Najib Tun Razak kerana berjaya merealisasikan usaha yang bermula sejak kepimpinan Tun Abdul Razak lagi.

5. Komplikasi yang menyukarkan usaha ini adalah kerana untuk mendapat persetujuan kabinet dan juga mengatur serta menyelaraskan Hal Ehwal Agama Islam yang selama ini di bawah kuasa Sultan negeri masing-masing dan juga Yang Dipertuan Agong.

6.Undang-undang setiap negeri berhubung dengan munakahat dan juga muamalat adalah berbeza bagi setiap daerah dan kawasan.

7. Maka penyelarasan dan pentadbiran untuk setiap negeri ini memakan masa yang lama. Disamping untuk mendapatkan persetujuan kabinet yang bukanlah semuanya beragama Islam.

7a. Maka dengan adanya kementerian sebegini, maka hukum-hakam tentang Agama Islam boleh diselaraskan dan dikawal. Isu-isu yang melibatkan hal ehwal agama Islam juga boleh dikawal dan dilaksanakan dengan secara menyeluruh di peringkat kebangsaan. Isu seperti Kalimah Allah, Bible di dalam bahasa Melayu, Murtad dan pelbagai lagi kini boleh dicegah daripada berulang kembali.

8. Maka persoalan pertama yang akan timbul adalah siapakah bakal menjadi Menteri Pertama Kementerian Hal Ehwal Agama Islam ini?

9. Jika dilihat di dalam Perlembagaan Persekutuan Perkara 43:


Perkara 43. Jemaah Menteri.
(1) Yang di-Pertuan Agong hendaklah melantik suatu Jemaah Menteri untuk menasihatinya dalam: penjalanan fungsinya.
(2) Jemaah Menteri hendaklah dilantik seperti yang berikut, iaitu:
(a) Yang di-Pertuan Agong hendaklah terlebih dahulu melantik sebagai Perdana Menteri untuk mempengerusikan Jemaah Menteri seorang ahli Dewan Rakyat yang pada hematnya mungkin mendapat kepercayaan majoriti ahli Dewan Rakyat itu; dan
(b) atas nasihat Perdana Menteri, Yang di-Pertuan Agong hendaklah melantik Menteri-Menteri lain daripada kalangan ahli mana-mana satu Majlis Parlimen;
tetapi jika sesuatu pelantikan dibuat semasa Parlimen terbubar, seseorang yang menjadi ahli Dewan Rakyat yang lepas boleh dilantik tetapi tidak boleh terus memegang jawatan selepas permulaan penggal Parlimen yang berikutnya melainkan, jika dia telah dilantik menjadi Perdana Menteri, dia ialah ahli Dewan Rakyat yang baru itu, dan dalam apa-apa hal lain, dia ialah ahli sama ada bagi Dewan Rakyat atau Dewan Negara.
(3) Jemaah Menteri hendaklah bertanggungjawab secara bersama kepada Parlimen.
(4) Jika Perdana Menteri tidak lagi mendapat kepercayaan majoriti ahli Dewan Rakyat, maka Perdana Menteri hendaklah meletakkan jawatan Jemaah Menteri melainkan jika atas permintaannya Parlimen dibubarkan oleh Yang di-Pertuan Agong.
(5) Tertakluk kepada Fasal (4), Menteri-Menteri selain Perdana Menteri hendaklah memegang jawatan selama diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Agong, melainkan jika pelantikan mana-mana Menteri telah dibatalkan oleh Yang di-Pertuan Agong atas nasihat Perdana Menteri, tetapi mana-mana Menteri boleh meletakkan jawatannya.
(6) Sebelum seseorang Menteri menjalankan fungsi jawatannya dia hendaklah mengangkat dan menandatangani di hadapan Yang di-Pertuan Agong sumpah jawatan dan sumpah setia dan juga sumpah simpan rahsia yang dinyatakan dalam Jadual Keenam.
(7) Walau apa pun apa-apa jua dalam Perkara ini, seseorang yang menjadi warganegara melalui penaturalisasian atau melalui pendaftaran di bawah Perkara 17 tidak boleh dilantik menjadi Perdana Menteri.
(8) (Dimansuhkan).
(9) Parlimen hendaklah melalui undang-undang membuat peruntukan bagi saraan anggota Jemaah Menteri.

10. Tidak ada satu fasal pun yang menyebut bahawa Perdana Menteri perlu menasihatkan Yang Dipertuan Agong untuk melantik mana-mana individu daripada mana-mana parti asalkan beliau adalah seorang ahli Dewan Rakyat ataupun Dewan Negara.

11. DS Najib boleh mencadangkan dan menasihatkan Yang Dipertuan Agong untuk melantik individu yang bukan daripada Barisan Nasional sekalipun.


12. Terdapat khabar angin bahawa DS Najib bakal menasihatkan kepada Yang Dipertuan Agong untuk melantik Ustad Nasharuddin Mat Isa sebagai Menteri Pertama Kementerian Hal Ehwal Agama Islam.

12a. Tidak menjadi isu kerana Dato' Seri Jamil Khir Baharom akan terus berkhidmat sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri seperti mana TS Nor Mohamed Yakcop yang juga memegang portfolio Menteri Di Jabatan perdana Menteri (Ekonomi) walaupun terdapat Kementerian Kewangan.

13. Ini kerana dilihat bahawa Ustad Nasharuddin telah pergi ke luar negara terutamanya Timur Tengah untuk menjalinkan hubungan antara negara-negara tersebut dengan Malaysia. Ini adalah sebahagian daripada persediaan beliau untuk menjawat jawatan baru tersebut.

13a. Ustad Nasharuddin juga dilihat selalu bersama DS Najib. Mungkin inikah hasil perbincangan mereka tersebut.14. Sekiranya Ustad Nasharuddin tidak tercalon oleh PAS untuk pilihanraya akan datang sekalipun, DS Najib boleh melantik beliau sebagai Senator ke Dewan Negara dan akhirnya mendapatkan khidmat beliau untuk menjadi Menteri Pertama Kementerian tersebut.

15. Ini adalah kali pertama di dalam sejarah pada mana ahli dari parti pembangkang dilantik sebagai menteri di dalam sesebuah kerajaan.

16. ini tidak pernah dilakukan oleh mana-mana kerajaan di dalam dunia ini meskipun tidak pernah dihalang oleh peruntukan perlembagaan.

17. Walaupun sebelum ini pernah ada ahli PAS menjadi Menteri tetapi pada waktu itu, PAS adalah sebahagian daripada kerajaan dan bukannya pembangkang.

18. Nampaknya usaha DS Najib dan Ustad Nasharuddin untuk mengadakan kerajaan perpaduan tidak terhenti dengan bantahan daripada Nik Aziz sahaja, pelbagai cara difikirkan dan inilah salah satu cara supaya usaha mereka menjadi realiti.

19. Ustad Nasharuddin pun masih lagi ahli PAS tetapi beliau bakal menjadi Menteri Pertama Kementerian ini.

20. Tahniah kepada Ustad Nasharuddin dan juga DS Najib Razak. Inilah sebenar-benarnya 1 Malaysia!

21. Gunakan Hak Untuk Berfikir Sebelum Hak Untuk Bersuara!

4 comments:

Anonymous said...

amat bersetuju dgn cadangan tersebut kerana ketokohan ust nasha sbgmana yang cungkil Almarhum ust fadhil nor dulu.

Anonymous said...

UMNO sendiri tidak kekeringan tokoh untuk menteri pertama itu! Ramai lagi yang berkaliber masih ada. Jangan jadi seperti kera di hutan.. Bertindaklah secara rasional..

Anonymous said...

Alhamdulillah,agar melayu bersatu.Agar Allah SWT bersama negara kita Malaysia.

Anonymous said...

alhamdulillah.. parti no 2 .. islam no 1.. walaupun berlainan aprti..demi kekuatan islam dan bangsa malaysia.. cadangan sebegini amatlah baik..